Liesanne en Ruth in Casa Maïn

frustraties en vorderingen

Hola Belgica!

Hier Bolivia nog eens, met best veel te vertellen. Ondertussen ben ik écht geland, vele gesprekken later, waarbij Liesanne besloten heeft om terug te keren in december en ik om te blijven. Zoals gedacht worden voor mij een aantal dingen gemakkelijker. Ik begin de meisjes stilaan wat te leren kennen, de namen van de meisjes blijven bijvoorbeeld al beter hangen. Velen kan ik als ze gewoon door elkaar lopen nog niet bij naam noemen, maar de gezichten worden toch al iets vertrouwder.

En België wordt beetje bij beetje verder los gelaten. Ik zit minder en minder nog te wachten op een berichtje of een antwoord op een mail, want veel komt daar toch niet van in huis, ondanks vele beloften. Zij die wérkelijk nabij waren, zullen er nog wel zijn over 6 maand!

De lucht is de laatste dagen trouwens veel helderder, een ware verademing in de letterlijke betekenis :-D Dat wil zeggen dat de zon harder brandt op de middag (gemeen hard zelfs), maar dat het ’s nachts toch wat meer afkoelt.

Ik zou eergisteren met Daniella naar de migración gaan om eens te informeren hoe dat nu precies zit met verlenging van visum, maar dankzij brokkenmaakster Natalie is het er niet van gekomen. Het kleine spook had op de speeltuin op school iets teveel toeren uitgehaald, met een gebroken arm tot gevolg. Ik vroeg me al af wanneer dat er eens van zou komen, zo geweldig als sommige meisjes hier zijn, kon ik me niet inbeelden dat ze hier niet af en toe iets voorhebben. Wegens onderbemanning (Sor Lucia zat op spoed en er waren nog 2 helpsters afwezig) konden we dus niet weg. In plaats daarvan hebben Liesanne en ik toch maar de estudio in de vijfde samen gedaan. Het was een ware strijd! Koppig tegen koppig. “Kinderen en klanten zijn varkens” heb ik in mijn jonge jaren geleerd. Ach papa, we waren zo braaf… Maar een bende biggetjes, ja, die kunnen nog wat leren van onze klas! De chaos was immens: armen en benen en de rest van de meisjes overal te vinden, behalve gedisciplineerd in stilte op een stoel achter hun schoolwerk. Om 16u had ik veel zin om de boel de boel te laten en te vertrekken, maar Liesanne vond dat we moesten verder gaan. Dan maar de grove maatregelen ingezet… Ik ben om half vijf voor de deur gaan zitten met de mededeling dat er niemand buiten zou gaan, voor ze getoond hadden dat ze de regels van de klas kennen, wetende dat dat allicht overuren zouden worden. Enkelen konden na tien minuten al vertrekken, zoals Elisabeth, die trouwens grote vorderingen maakt! Vandaag heeft ze voor het eerst ruim meer dan de helft (55/70) op een taak gekregen! Apetrots was ik… Enfin, terug naar de strijd in de klas. Sommigen heeft het veel tijd gekost om simpelweg in stilte op hun stoel te gaan zitten voor ze buiten mochten. Op het laatst waren er nog 4 leerlingen over, Lorena was zoals altijd onverstoord gewoon aan het werken (volgens mij werkt zij trager dan een slak!) Yaquelin en Angélica waren koppig, maar konden bij lange na niet tippen aan Juana. Juana heeft 3 kwartier naast mij gestaan in een poging om de deur open te maken en mij te passeren. Blijkt alweer dat mensen mijn fysieke kracht toch onderschatten, vooral in crisissituaties. Ik stond voor de deur, en niemand zou passeren… Jammer voor hen die nog in de klas waren en eigenlijk mochten vertrekken. Ik had haar bij haar haren door de klas kunnen slepen, of haar een mep in haar gezicht geven. Gelukkig is mijn zelfbeheersing op zo’n momenten zeer groot. Goed Spaans produceren is nog een andere zaak, en dan lachen de meisjes me graag uit met mijn onhandige pogingen, maar veel winnen ze er niet bij. Uiteindelijk was Lorena klaar met haar werk en eiste zij naar buiten te kunnen gaan. Ik heb niet begrepen wat ze zei, maar Juana heeft een halve stap opzij gezet om haar te laten gaan zonder zelf naar buiten te vliegen. Nuja, de andere twee waren dan niet meer binnen te houden, dus Juana toch moeten vastpakken om haar binnen te houden. Tegen die tijd was Liesanne al aan’t denken van haar gewoon te laten gaan, maar dat was buiten mij gerekend… Op dat moment passeerde Morena buiten aan het open venster (met muggengaas en tralies, vensters zijn hier echt geen vluchtoptie), begon op haar in te praten (uiteraard iets vlotter dan wijzelf kunnen), zonder resultaat. Zij ook mee naar binnen aan de deur, ik heb lang niet alles begrepen, maar ze was best dwingend. “Ik heb zoveel geduld niet als de vrijwilligers” was haar commentaar toen ze hoorde dat we er al drie kwartier stonden… Maar goed, ook Morena is er niet in geslaagd iets gedaan te krijgen van haar, zij was van plan om de deur op slot te doen, maar de sleutel was natuurlijk nergens te vinden op dat moment. Uiteindelijk haar gewoon laten zitten in de klas, waar ze –wat had je gedacht- niet meer uitkwam zolang we in de buurt waren. Maar ik denk dat ze genoeg gestraft is… Ik heb de koppigheid herkent, het onvermogen om toe te geven, iets dat doodeenvoudig is en de zaak onmiddellijk zou oplossen, maar het gevoel dat het niet eerlijk is, en weigeren je gewonnen geven, het vuur van de frustratie in de ogen, de tranen dichterbij dan je op zo’n moment kan gebruiken…

Hehe, ’t was weer es een uitdaging :-D ’t Was een eerder onbesliste strijd waarvan ik besloot dat ik die echt niet verder wou zetten over dagen heen. Als ik zelf hier iets te leren had, dan was het opnieuw beginnen met een schone lei. Ik had me voorgenomen om het conflict niet mee te nemen naar de nieuwe dag en dat is me goed gelukt ook. We komen weer goed overeen.

Ik ben trouwens erg verrast geweest deze week dat 2 meisjes spontaan hun excuses kwamen aanbieden. Dat had ik niet verwacht. Het maakt trouwens een gigantisch verschil. Ik heb het al eerder ervaren, maar nu zeker zo sterk, dan kost het veel minder moeite om verder te gaan. ’t Is makkelijker om iemand te vergeven die om vergeving vraagt.

Oh, er zijn trouwens ook wel hele lieve meisjes, die niet het bloed vanonder je nagels proberen te halen… Maar daarvoor heb je wat meer tijd nodig om die te ontdekken, want die verdwijnen het eerste moment wel in de chaos. Stilaan ontstaan er iets van een band met een aantal meisjes.

Er zijn bovendien nog een paar veranderingen op dit moment. Paz is vorige zondag vertrokken, Liesanne en ik zijn haar samen met Sor Ines en Sor Magdalena op het vliegveld gaan afzetten. En naar aanleiding daarvan is Liesanne verhuist naar de kamer hiernaast waar Paz sliep. Oef. Niet dat ik niet overeen zou komen met Liesanne, integendeel, maar ik heb die ruimte gewoon hard nodig. Plaats om mijn spullen wat op te bergen, om wat privacy te hebben, om me eens te kunnen terug te trekken op mezelf, om niet bang te moeten zijn iemand wakker te maken als ik naar toilet ga (deuren piepen enorm en gaan niet toe…), te kunnen de deur open te zetten voor afkoeling zonder dat Liesanne bang moet zijn voor beesten… Helaas, één nacht liggen we apart, en Sor Ines meldt dat ze 10 dagen weg moet en dat wij gedurende die tijd bij de meisjes moeten slapen… Nuja, ’t is alleen maar om te slapen en ’t is maar 10 dagen.

Ondertussen zijn we vandaag naar de migración geraakt en blijkt dat ik mijn visum dus niet kan verlengen zonder een ingewikkelde en dure procedure op te starten. Ik kies dan maar voor plan B: op vakantie! Ik moet het allemaal nog eens bekijken, maar als iemand liever eind december, januari wil afkomen om in Peru Machu Pichu, Titicacameer enzo te gaan bezoeken, wees welkom! Het moet gezegd dat de tickets wel niet goedkoop zijn… (Als je vluchten zou gaan checken, zoeken op Cuzco) Als je overweegt te komen, laat snel iets weten, dat ik mijn planning ernaar kan schikken.

Maar ik ga jullie laten, vele groetjes!

Ruth

PS: in onze voormiddag studie zitten 17 meisjes uit het middelbaar, maar nooit allemaal tegelijk en onze 5de klas telt 12 lln, die er in prncipe wel altijd allemaal zouden moeten zijn. Maar die zijn veeeel makkelijker te handhaven dan de 12!

Annick

Je hebt er zo te lezen wel je kluif aan hé, die warmbloedige temperamentvolle madammen :-)
Toch blij te lezen dat je ook geniet van wat er is, en nieuwe inzichten opdoet!
Dikke knuffel

Luc

Ruth,

Het was lang geleden dat ik mijn eigen woorden "kinderen en klanten zijn varkens" nog heb horen citeren. Ik gebruik het zelf niet meer. Ik denk dat ik inderdaad gemakkelijke kinderen heb gehad. Nooit heb ik jullie een pak rammel gegeven. En gelukkig hoefde dat niet.

Vandaag komen Karen en Francis naar Antwerpen en gaan we samen naar "Entführung aus dem Serail "van W.A. Mozart. Als je kinderen na meer dan tien opera's met hun papa nog naar een opera willen met hun vriendje, dan vind ik dat mijn opvoeding is geslaagd.

Bestaat er een operahuis in Bolivië? Misschien in La Paz maar daarnaast?
En behalve de Boliviaanse muziek dringt de Westerse muziek door bij jullie? Festivals zoals hier?

In België sleept de regeringsvorming zich verder: Na het debacle van Bart De Wever die op minder dan 24 uur werd afgeschoten door de Franstaligen - de financieringswet kreeg geen goed woord - is er een nieuwe verkenner het Belgische moeras ingestuurd: Delanotte van SP.A Een vernieuwend geluid: Groen! en Ecolo zijn het eens over 50% autonomie voor wat betreft de financiering. De weg naar een confederaal België is lang maar onomkeerbaar!

Zelf ga ik nu de tweede week zonder auto in. Ik heb mijn Jag binnengereden voor groot onderhoud (200.000 km) De garage heeft heel wat tekorten moeten bijspijkeren maar hij start niet meer en ze weten niet waaraan het ligt. De brandstofinspuiting is vernieuwd, nieuwe dichtingen, maar starten ho maar!
En ze weten niet meer waaraan het ligt.
Dan verander ik eens van garage omdat mijn vertrouwde garage haar filiaal in Schoten sloot.
Ik ben benieuwd wanneer ik mijn auto werkend terugheb.
Ik heb bij mezelf moeten vaststellen dat ik de auto niet heb gemist. Boodschappen in het kleine Delhaizeke om de hoek, dat gaat en naar Monique kan ik met de trein.
Ik word nog een echt ECO-mannetje.

En mijn chauffage is ook stuk gegaan. Bij de eerste kou daalde de temperatuur tot 17,8 graden en geen warm water voor de douche. De ketel is hersteld maar toch worden de chauffages niet warm genoeg. Er moet dus nog een bijkomend probleem zijn: verstopte leidingen?
Hier komt een loodgieter aan te pas.

Ik zit duidelijk in een periode waarin veel stuk gaat. Deze zomer mijn frigo, nu dit ...

Terloops, nu ik je niet elke morgen meer wakker hoef te maken om 7 uur is de motivatie om vers fruitsap te persen en een eitje te koken onder nul gedaald. Het wordt dus eerder een zeldzaamheid. Ik moet echt een nieuwe flat mate zoeken. Wie zin heeft om zijn woon-werkverkeer naar Brussel te optimaliseren, weet me te vinden.

Ik zit kort op de dead line van een offerte. Ik heb dus nog geen tijd gehad om CM en/of HVW te contacteren.
Dat doe ik daarna.

Wat jarenlang niet is gelukt wegens geen motivatie blijkt nu wel te lukken. Als zij bij Mariëtte gaat TV kijken (Belgacom voetbal) dan gebruikt zij de laptop om jouw verhalen te lezen.
In de volgende weken zal ik haar proberen te overtuigen ook wat op jouw blog te schrijven.
Bij bomma is er tenminste nog de wil, ze moet alleen wat begeleid worden.

dikke knuffel
Hoewel je 's morgens een zombietje was mis ik je eigenlijk toch wel.

Papa

zr. Hilde

ik bewonder jullie toch wel om in zo'n 'andere wereld' te gaan staan. Ik lees de berichten erg graag. Jullie zijn sterke madammen! Veel moed en een groot open hart en mind om alles in te bergen, zelfs datgene dat je niet verstaat. Hier heeft de herfst echt zijn intrede gedaan.
zr. Hilde

mam Martine

Dank voor je verhaal, Ruth

Erik Van Vaerenbergh

Hoi Ruth,
ik wil gewoon even laten weten dat ik je volg op reis. Mijn waardering voor jullie werk en inzet is enorm groot. Maak het allemaal waardevol! Jullie betekenen ongetwijfeld veel voor vele mensen. En weet dat je niet alleen bent: op God mag je blijven vertrouwen..
Erik

Heidi Deknudt

Dag Ruth,
amai, wat een onverzettelijkheid dat jij hebt! En dat voor iemand wiens rugzak haast zwaarder weegt dan zijzelf!!!
Ik denk niet dat het ons zal lukken om af te komen (vliegtuigreis is ook nog veel te ver voor Matteo), we gaan waarschijnlijk naar Iran in de paasvakantie.

Intussen ben ik mijn ronde aan het doen over mijn verhalen van in Haïti, vorige week op school, zaterdag in een cultuurcafé in Ninove, dan nog eens bij vrieden,... Wel leuk, want doordat ik direct beginnen werken was, leek het al dadelijk zo veraf, nu is het weer wat dichter.

Pas maar op voor de latijns-amerikaanse verslaving! Veel mensen die ik ken die in Latijns-amerika een jaar hebben gewerkt, blijven er altijd terugkeren.

VOor onze verbouwingen (jij hebt nog de 'beginfase' gezien), zitten we nu aan het schilderen van één afgewerkte ruimte, de nieuwe badkamer zal ook binnen afzienbare tijd afgewerkt zijn. De rest (living, keuken, huidige badkamer, onze slaapkamer,...) gaat zeer traag zijn gangetje... zeer traag...

Hm, ja, ik kan me wel voorstellen dat je af en toe ruimte en afzondering nodig hebt om wat tot rust te komen. Ik weet niet hoe het in Bolivië is, waarschijnlijk gelijkaardig uit je mails te lezen, maar in Haïti kon je je hoofd niet buitensteken of de meisjes waren je haar aan het vlechten/trekken met soms tegelijk en dan ruzie maken om een string haar,...

Tot wanneer blijf jij juist? Was het een jaar?

Vele groetjes en een dikke knuffel, ik kijk er nu al naar uit om je terug te zien!
Heidi

Lies

oei oei, ik ben weer niet mee met reageren...
de werken hier slorpen heel veel van mijn tijd op al blijf ik wel trouw je verhalen lezen hoor!
knuffel!

Nadia

Dag Ruth,

Ik wist niet dat je op mail zat te wachten. Ik lees al je verhalen van a tot z. Je zou er een boek kunnen over uitgeven.

In ieder geval veel steun vanuit Kessel.

Nadia

mama Martine

Langs deze weg wil ik iedereen geruststellen dat Ruth niet op de verongelukte bus zat nabij het Titicacameer.
Hoewel Ruth mij had ingelicht dat ze 2 dec. met het vliegtuig naar Cusco zou vliegen (en ze wellicht niet op die bus kon zitten dus) heb ik contact opgenomen met de Ambassade in Lima om te checken, en ze staat niet op de lijst van slachtoffers. Het betreft een georganiseerde reis.
Wie mij belde, werd reeds gerustgesteld, en nu weten jullie het allemaal hé.
Groetjes aan alle vrienden van Ruth