Liesanne en Ruth in Casa Maïn

onverwachts vertrek

Dank je wel lieve mensen allemaal voor de steun!

Het betekent veel voor me om te horen hoe jullie achter me staan. Ik blijf positief, maar de moeilijke momenten zijn niet te onderschatten.

Ondertussen zit Liesanne op het vliegveld, haar vlucht naar huis vertrekt over een uurtje richting België. Het ging de laatste weken niet zo goed met haar oma, en zij is eergisteren opgenomen in het ziekenhuis met een hartaanval. De verzekering heeft goed en snelwerk geleverd, 3u na het eerste telefoontje wisten we dat ze vandaag om 16u kon vertrekken om haar oma te zien. En dat in een verlengd weekend, terwijl het in België nacht was... Wat houden we van de Belgische efficiëntie! Wanneer ze terugkomt hangt van de situatie af. Ondertussen zal ik het nog eventjes alleen moeten redden in de estudio, tot Pascuala terugkomt van haar 'break' voor God weet wat. Nuja, morgen en overmorgen is't al geen school, dus dat valt mee. Dus normaal nog 3x estudio, en daarna zou Pascuala die moeten overnemen. Ik vermoed en hoop dat ik dan met de 2 kleintjes 'huiswerk' mag maken, en vooral spelen. Misschien kan ik dat dan wel combineren met het werk in de bibliotheek.

En neen, mama, ik kom helemaal niet vroeger naar huis. Het is niet dat ik mijn visum niet WIL verlengen, het KAN alleen niet. En dus moet ik over de grens voor een paar dagen en dan terugkomen, om zo een nieuwe stempel voor 90 dagen te krijgen. Da's de leuke optie. In het andere geval kan ik ook een lange procedure opstarten, die mij veel heen en weer geloop gaat kosten, een pak geld en veel frustratie. Dan maak ik liever van de gelegenheid gebruik om peru te gaan bezoeken. Het enige dat ik dan nog moet doen is een muta (boete) betalen voor de 14 dagen dat ik dan nog zonder visum in het land zal zijn, maar da's 20 bollies per dagen verder geen probleem als ik dat op voorhand bij de immigratie ga betalen.

By the way, nog een hardnekkig misverstand blijkbaar: nu Liesanne weg is, zit ik niet helemaal alleen. Daniella is er ook nog. Met haar kan ik ook nog Nederlands spreken. En bovendien stuurde Zr Marina een meisje naar ons, Hanne, die eerder mee ging met Vides en nu een jaar in Bolivia werkt, bij een andere organisatie. Zij is hier nog tot december, en we spreken nog wel eens af. Daarnaast hebben we ook goede contacten met de meisjes van tercera etapa. Ik zou vandaag meegaan met Erika en haar compañeros van school naar een rivier een uurtje rijden van hier, maar daar heeft het slechte weer een stokje voor gestoken. ' t is de laatse 2 dagen regenachtig en koud (zo'n 20 graden). Ik had net mijn jeans, dikke trui en sokken weggestoken in mijn rugzak in het gedacht dat ik dat hier toch niet kan gebruiken. Net dan heb je ze nodig natuurlijk... Niet dat ik het erg vind!

Net als ik wil schrijven, ik ga jullie laten, werp ik een blik naar buiten en zie ene jongetje in de goot staan plassen, temidden van straat... Een niet ongewoon zicht hier. Begrijp dat het hier nergens bepaald fris ruikt. Van hygiëne en netheid hebbenm ze hier echt nog nooit gehoord, lijkt mij.

Dikke knuffel voor iedereen!

PS: voor zij die het nog niet gezien zouden hebben: http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=158243287526902&v=photos hier staan nog hele reeksen foto's. uploadden gaat een stuk gemakkelijker en sneller via facebook! Maar van de laatste weken heb ik nog niks online kunnen zetten (er zijn ook minder foto's)

Monique

Hey Ruth,

Amaï, als jij 20 graden koud vindt!!! Je wil niet weten wat voor weer we hier hebben. Bah, echt Allerheiligen weer! Ik zou ook een mini-citytripje kunnen gebruiken.
Een reuze goed idee van je om naar Machu Pichu te gaan, nu je toch in de buurt bent. Dat is één van mijn mooiste reizen geweest en ik kan het je van harte aanbevelen, ook aan alle anderen die jouw misschien gaan zien in januari!
Knap hé van bomma om iets op je blog te zetten!
Gisteren heeft Kim Clijsters nog eens gewonnen in Doha. Ik denk dat ze nu nummer drie geworden is. Wil je ook de uitslagen van de koers en de voetbal?? Kortrijk doet het wreed goed hoor! Vraag maar aan bomma.
dikke kus

Martine

Hi Ruth,

het was idd niet doorgedrongen dat je na je reis naar Peru automatisch opnieuw een visum voor 90 dagen krijgt ...
Ik denk dat Peru indrukwekkend mooi is ; best fijn dat je op reis "moet".

Ik leef mee met Liesanne en haar familie, en wens aan allen moed en vertrouwen, wat er ook gebeurt ...

Dat Daniëlla er nog is, daar had ik wel al bij gestaan. Toch kan het op een manier extra verrijkend zijn om daar zonder je vriendin Liesanne te verblijven.
Het zou o.a. je contacten met de locals intenser kunnen maken, zoals ik lees in je berichtje over een (geannuleerde) uitstap met Erika. De heenreis en de eerste weken hebben jullie samen doorgebracht, dus de "spits afbijten" is al achter de rug. Dat het een uitdaging blijft, dat geloof ik best. Maar ik weet zeker dat jij je er doorheen slaat.
Straks vertrek ik naar Oma, en neem ik jouw uitgeprinte berichten mee die ze nog niet kreeg.
Blijf in je vertrouwen en je kernkracht, bij de uitdagingen op het pad dat je koos.
tot een volgende bericht ... kus van mama

Tine & Michaël

Hey Ruthie,

we sturen je een enorme knuffel!

Annick

Dikke knuffel!

Lies

Ruth, ik zou zeggen gaan voor Peru, je kan er maar van genieten! (oh en ik zou zo graag mee willen...)
ah trouwens ik schreef dat de verbouwingen veel tijd opslorpen, er staan een boel nieuwe fotokes op fb, je moet maar is gaan kijken. en ja het begint stilaan op leefbaar te lijken.
enja zonder Liesanne zal het wel anders zijn, maar ik ben er zeker van dat het je ook lukt! (en anders sms je maar ;) )
al blijft ze hopelijk niet te lang weg.

dikke knuffel van op afstand!

Marina

Ze hebben mekaar nog een laatste keer gezien, Moemoe en Liesanne. Het heeft beiden deugd gedaan.
Liesanne reist volgend weekend terug naar Bolivië, de reisverzekering zoekt naar de beste/snelste manier om terug in Santa Cruz te geraken, welke dag precies is nu minder belangrijk.
Een hele grote DANK U WEL voor het puike en efficiënte werk van de verzekering. Hier alleen uiterst vriendelijke en behulpzame mensen aan de telefoon, of het nu Mehdi H...aoui of Katty D C was. Die onbekende gezichten met hun warme stem krijgen van mij hier alvast een dikke kus!